De oude draaibruggen zagen er ongeveer uit zoals de Trompbrug over het Verbindingskanaal in Stad. Hoe de bruggen en pontjes van Woltersum en de Washuisterweg er echt hebben uitgezien kunt u sinds een paar maanden zien op een tweetal infopanelen. De ene staat in Woltersum bij het oude bankje op de dijk en de andere bij het gloednieuwe bankje aan het eind van de Washuisterweg. Op een mooie lentedag moet u beslist even de fiets pakken en over de dijk langs die infopanelen rijden. Een mooi ritje en u steekt iets op over uw omgeving. Binnenkort, hopelijk voor de zomer nog, komen er nog twee infopanelen bij. Eentje in Ruischerbrug, ongeveer op de plek waar vroeger de oprit naar de brug over het Eemskanaal was (hoek Rollen/Roeierspad). En eentje in Garmerwolde, aan het einde van de Geweideweg. Bij het bankje op de dijk.
Waarom deze infopanelen over die oude verdwenen bruggen, vraagt u zich nu vast af. Dat is een lang en een beetje ingewikkeld verhaal. In het kort zit dat zo: een aantal jaren geleden stelde het waterschap Noorderzijlvest een aardige som geld beschikbaar als compensatie voor het ongemak dat het inrichten van het slibdepot achter de rioolwaterzuivering in Garmerwolde met zich mee zou brengen. Voor het beheer van dat geldpotje werd het Plusfonds Dijkpark opgericht. Het Plusfonds Dijkpark nodigde de bewoners van Garmerwolde uit om met ideeën te komen hoe dat geld het beste besteed kon worden. Eén van de gehonoreerde ideeën was het idee van Anne Wietsma: “plaats op de plek waar vroeger een brug lag een bord met daarop informatie over die verdwenen brug”. Aan de Historische Commissie Garmerwolde werd vervolgens door het Plusfonds gevraagd om een ontwerp te maken voor die borden. En daarna werd de commissie gevraagd die borden dan ook maar te maken. Plaatsen van die infopanelen zou dan door de aannemer van het nieuwe fietspad op de dijk kunnen gebeuren. Tenminste als alles netjes geregeld was met vergunningen en zo. En daar ging het mis. Voor het laatste stuk van het fietspad (Washuisterweg-Woltersum) konden de infopanelen nog wel in de vergunningsprocedure meegenomen worden. Maar in de vergunning voor het eerste stuk fietspad (Ruischerbrug-Garmerwolde) ontbraken de infopanelen. Voor het plaatsen van die borden is daarom onlangs alsnog een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend.
Dorpsbelangen Garmerwolde is de eigenaar van deze vier infopanelen. Zonder eigenaar namelijk geen vergunning. Dorpsbelangen gaat dus voor een aantal jaren zorgen voor eventueel onderhoud en/of het verwijderen. Voor het bord in Ruischerbrug is de Wijkraad bereid gevonden het schoonhouden van het infopaneel op zich te nemen.
Historische Commissie Garmerwolde, Henk Vliem
De bruggen
Deel deze pagina:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)