Qr-code 4

U loopt hier over de Grasdijk. Samen met de Wolddijk één van de oudste dijken van Groningen. De Grasdijk moest in vroeger tijden het water vanuit het zuiden (Drenthe) tegenhouden en de Wolddijk het water van het Hogeland.

Boerderijen

Je hebt hier rondom Garmerwolde zowel landbouw- als veeteeltbedrijven. Eén van de landbouwbedrijven is Het Geweide Hof van de fam. Van Zanten. Zij zijn sinds 1998 volledig overgeschakeld naar de biologische productiemethode en zij zijn sinds 2002 daarvoor ook gecertificeerd.

Akkerbouwbedrijf Het Geweide Hof, Geweideweg 7

Akkerbouwbedrijf Het Geweide Hof, Geweideweg 7

Een kenmerkend veeteeltbedrijf is dat van de fam. Wigboldus. Het oude bedrijf wordt vanwege de aardbevingsperikelen in z’n geheel gesloopt. Het nieuwe bedrijf wordt een paar honderd meter verder in het land gerealiseerd. Najaar 2023/begin 2024 waren de nieuwe gebouwen (stallen) klaar. In oktober 2024 werd het ontwerp 2e bij de Publieksprijs van de Groninger Architectuurprijs 2024.

RWZI

Voor u ziet u in de verte de hoge bedrijfsgebouwen van Swiss-Combi. Met daarachter de RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie) en de waterfabriek Northwater. Nog weer daarachter ligt het Zonnepark Fledderbosch. De rioolslipverwerking bij SwissCombi is na circa 20 jaar gestopt. Dat verwerken gebeurt sinds 2021 in Delfzijl bij de SNON. Als u afwijkt van de aangegeven route van dit ommetje en een kilometer over de Eemskanaaldijk loopt kunt u deze bedrijven met eigen ogen aanschouwen. Bij het zonnepark verlaat u vervolgens de dijk en na weer een kilometer wandelen komt u weer op de route van dit ommetje uit.
Zowel de RWZI als het zonnepark waren in de ontwerpfase de grootste van Nederland.

De RWZI

Zonnepark Fledderbosch

In die hoek, eigenlijk naast de RWZI lag in de middeleeuwen de Gelmersma-borg. De vorm van de oude borg-grachten is nog redelijk herkenbaar in het landschap. Als enig overblijfsel, want over het uiterlijk van de borg is verder weinig bekend. Sommige bronnen stellen dat het zelfs geen borg is geweest maar eerder een 'stevige' stenen boerderij. In ieder geval hebben er vroeger één of meer stenen gebouwen gestaan want je kunt geen spa in de grond steken of je komt een stuk kloostermop tegen, zegt de huidige eigenaar. De naam Gelmersma komt voor het eerst voor in een klauwbrief voor edele heerden van Ten Boer, Garmerwolde en Thesinge uit het jaar 1454. In 1750 probeerde raadsheer J. de Valcke, die samen met zijn broers en zussen de toenmalige eigenaar was, de borg te verkopen. Toen dat niet direct lukte werd de borg met bijbehorende rechten zoals het collatierecht (het recht om de dominee en andere notabelen te benoemen) en de zogenaamde 'ommegang van de rechtstoel', geveild. De Ommelanden werden de nieuwe eigenaar. Die verkochten in1791 de behuizing en schuren aan Arent Jans.