Bepaalde gebeurtenissen in de geschiedenis van Garmerwolde hebben een dermate grote impact dat er in de loop der tijd ‘blijvende’ verhalen zijn ontstaan. Zoals de aanleg van het Eemskanaal, dat ertoe leidde dat een deel van het dorp afgesneden werd van de kern. Afgesneden van de kerk, van de school, van de dokter en van het verenigingsleven. Of de grote dijkdoorbraak van 1717: het zoute water bereikte toen de stadsmuren van Groningen. En ook de landerijen en de lagergelegen huizen van Garmerwolde stonden blank. Dat zoute water vernietigde direct de oogst. En ook jaren nadien was de opbrengst van gewassen veel lager.
Hieronder staan een aantal verhalen. In willekeurige volgorde.
De verhalen van Lies Schaaphok-Smit
Lies Schaaphok-Smit was een verzamelaar, van voorwerpen die haar aanspraken maar ook van verhalen. Haar hele leven woonde ze in Garmerwolde, op de eerste drie jaren na. Ze heeft in haar leven grote veranderingen meegemaakt waarvan wij nu de gevolgen als heel vanzelfsprekend zien. Maar toen die zich voltrokken, was nog helemaal niet duidelijk waarvan zij de voorbode waren.
Lies maakte zelf korte 3-regelige gedichtjes. Van die Japanse Haiku’s. Deze gedichtjes van Lies zijn uitgegeven in een boekje.
Lees hier haar verhalen.
Garmerwolde vertelt: 1945 – 2020: 75 jaar bevrijding
De Historische Commissie Garmerwolde vindt het van groot belang dat de verhalen over de tweede wereldoorlog verteld en gelezen blijven worden. “De vrijheid die we in Nederland genieten is niet vanzelfsprekend, het is belangrijk om deze boodschap te blijven doorgeven aan toekomstige generaties,” aldus minister president Mark Rutte in de krant van 5 maart 2020. Volgens de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt kun je vier essentiële vrijheden onderscheiden: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijheid van bezit en de vrijheid van angst. Het kwijtraken van deze vier vrijheden, door de bezetting van ons land door Hitler-Duitsland, vormde voor de Amerikanen de aanzet tot het bevrijden van Europa en van Nederland.
Lees hier de verhalen
Garmerwolde vertelt is ook te downloaden als pdf-bestand en als e-reader.
Garmerwolde vertelt is een uitgave van de Historische Commissie Garmerwolde, onderdeel van Dorpsbelangen Garmerwolde.
Uitgegeven in april 2020
Ontwerp en opmaak: Henk Tuinema, Corfudesign
Oplage: 500 exemplaren
Verdwenen bruggen
Vroeger, ruim honderd jaar terug had het Eemskanaal een stuk of negentien bruggen. Allemaal draaibruggen. Vanaf het Verbindingskanaal tot aan de Eems bij Delfzijl. Eigenlijk had elk dorp of stad aan het kanaal wel één of meer bruggen in de directe omgeving. Dat zorgde voor veel ongemak voor de schippers, want die hebben natuurlijk het liefst een onbelemmerde vaarweg. Aan het einde van de Tweede Wereld Oorlog zijn alle bruggen opgeblazen door de Duitsers. Op één na dan. De brug van Garmerwolde hoefde namelijk niet opgeblazen te worden want die lag gehavend op de kanaaldijk. Een jaar eerder was deze brug aangevaren en dusdanig beschadigd dat hij op de kant werd gelegd. Na de oorlog werden een aantal bruggen wel hersteld maar ook werden een aantal bruggen vervangen door pontjes. Toen het Eemskanaal in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw verbreed werd, was dat tevens een mooie gelegenheid om het aantal pontjes en bruggen nog verder te beperken. De pontjes verdwenen allemaal en de bruggen werden beperkt tot een viertal. Misschien vijf. Dat ligt eraan in welk jaar je telt want in de laatste veertig jaren zijn er weer een aantal bruggen bijgekomen.
Lees hier de verhalen van de bruggen.
teksten: Historische Commissie Garmerwolde, 2019
opmaak/lay-out: CorfuDesign
Realisatie mogelijk gemaakt door het Plusfonds Dijkpark
Foto’s: Groninger Archieven, diverse particulieren luchtfoto’s: Aerophoto Eelde?
boeken:
-
- Wotter – Waterstaat en waterschappen in de provincie Groningen 1850-1995 – uitgave REGIO-Project, Groningen 1995
- Woltersum, uitgave Werkgroep Boek Woltersum
- Honderd jaar Eemskanaal , uitgave bureau voorlichting provincie Groningen
- Inundatie 1944-1945, uitgave Profiel Bedum
- Boerderijen Ten Boer en Overschild, Pastoor; uitgave Profiel Bedum
- Trouwe wachters van Gruno's veste, uitgave Profiel Bedum
Boortoren aan de Lageweg
Vanuit Thesinge fietsend richting Garmerwolde komt u circa honderd meter na het bordje 'Einde bebouwde kom' een heel interessante plek tegen. Rechts van u ziet u namelijk de gaslocatie liggen waarop ooit de eerste gasput van de provincie Groningen geboord is.
Over die eerste boring gaat dit verhaal.
De makers hebben hun uiterste best gedaan de rechten met betrekking tot de teksten en illustraties te regelen volgens de bepalingen van de auteurswet. Zij die desondanks menen zekere rechten te kunnen doen gelden, worden verzocht om contact op te nemen met de Historische Commissie Garmerwolde.
Deel deze pagina:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)