Dorpsweg 35, 37, 39, 41, 43

Melkfabriek met directeurswoning

Gebouwd in 1889?
Functie diverse panden onderdeel van de voormalige melkfabriek;
museum in voormalige kaasmakerij de melkfabriek is uit functie sinds 1919

De in mei 1888 voor twintig jaar opgerichte Coöperatieve Stoom-Zuivelfabriek “Thesinge – Garmerwolde ” werd in 1919 alweer gesloten en overgenomen door de Zuivelfabriek te Middelstum die in hetzelfde jaar ook de Zuivelfabriek NV te Bedum opgeslokt had. De melk uit Garmerwolde en Thesinge kon na 1919 dus naar Bedum. In 1908 werd de Coöperatie nog voor 20 jaar verlengd en de naam gewijzigd in Coöperatieve Stoom-Zuivelfabriek “Garmerwolde  – Thesinge ”. 

De melkontvangst bevond zich achter de woning van de directeur aan de Dorpsweg 35/37. Op Dorpsweg 39 bevond zich het boterhuis met de ijs kelder. Na 1919 was het er nog lang vochtig en koud. De dubbelwandige kelder, met kaf en turfstrooisel, werd gevuld met ijs dat ’s winters werd gekapt uit de dorpssloot en drijvend naar de fabriek vervoerd. Het ijs koelde de room die de volgende dag werd gekarnd.

De kaasmakerij achter nummer 41 werd in 1915 in gebruik genomen. In het oudere voorhuis (uit 1836) woonde destijds kaasmaker Huisman. In het huis bevinden zich nog de pekelbakken en de standers voor kazen. Hendrik Heeres, elektriciën uit Wirdum, kocht in 1919 het pand van de Coöperatieve Zuivelfabriek te Middelstum.

Berend Pestman uit Ten Post kocht de ijskelder en de directeurswoning. De eerste verhuurde hij aan schilder Evert Kuipers, in de tweede begon hij een timmerfabriek en hield kantoor voor de Boerenleenbank. De bank verhuisde in 1939 naar de overkant, Dorpsweg 32, waar Pestman kassier bleef. Hij verhuurde de fabriek aan Geert Modderman, staande op de foto (kuiper, maker van meubels, wagens en lijkkisten, stoffeerder). De bussen melk werden dagelijks met paard en wagen door kaasmaker Van der Ploeg bij de boeren opgehaald. Achter de voormalige kaasmakerij bevindt zich nog de stal voor de paarden. Ook werden met een melkpraam melkbussen van achteraf liggende boerderijen opgehaald.

Bron: Fotoboek Ten Boer, historisch overzicht