Kuiperij/Stelmakerij Woonhuis
Gebouwd in | 1768 |
Functie | woonhuis |
Midden jaren dertig van de vorige eeuw was hier de kuiperij van de heer Van Dijken gevestigd. Ook wel Koeperij of Stelmoakerij genoemd. Er werden onder andere wagenwielen gemaakt. Zie het krantenknipsel om een indruk te krijgen van de gereedschappen die Van Dijken daarbij nodig had. En alles handwerk zo te zien. Destijds had de linkerkant van het huis meer ramen dan nu (te zien op de foto).
De heer van Dijken en zijn twee zussen waren vrijgezel en lieten na het overlijden van de laatste zus het huis en tuin na aan de Corneliastichting. In het begin van deze eeuw is de Corneliastichting opgeheven en het huis verkocht aan de hr. H. J. Havenga. Deze Corneliastichting had ten doel om ‘arme mensen’ in Garmerwolde te steunen door dit huis ter beschikking te stellen..
Armenzorg
Testament van Geertje van Dijken te Garmerwolde, waarbij zij bepaalt dat haar nalatenschap bestemd is tot vermogen van de bij dit testament door haar opgerichte stichting van weldadigheid ten behoeve van on- en minvermogenden te en onder Garmerwolde en aldaar wonende en geboren invalide personen, zonder onderscheid van godsdienst, genaamd “Cornelia Stichting”, waarvan het bestuur zal bestaan uit het College van diakenen der Hervormde gemeente te Garmerwolde en drie personen die geen kerkelijke betrekking vervullen, iedere drie jaar te benoemen door de Raad der gemeente Ten Boer, verleden voor J. Koster, notaris aldaar, 1934, met memorie van aangifte voor het recht van successie der nalatenschap van mejuffrouw Geertje van Dijken, overleden te Garmerwolde op 6 juni 1940.
Het huis is gebouwd in 1768 en dat merk je nog aan de hoogte van de deuren. Toen Geertje van Dijken in 1940 overleed werd haar bezit, volgens de wens van haar in 1934 opgemaakte testament, ondergebracht in de stichting. Met de naamgeving wilde ze haar in 1934 overleden zuster Cornelia van Dijken eren. Deze ongetrouwde zusters hadden nog een in 1939 overleden broer Hendrik. Toen Geertje overleed ging een deel van haar roerende goederen naar het Gronings Museum. De rest, het huis en het erf en de boomgaard werd toegedacht aan mensen uit Garmerwolde die dat op bepaalde gronden goed konden gebruiken. Er was een bestuur met dokter D.Y. van de Werff als voorzitter. In het begin van de 21e eeuw is de Corneliastichting opgeheven.
Bron: | G&T-Express mei 1986 |
Bewoners
Hendrik Dijk werkte als brander bij ADCO-aardewerk
Joop Noordhof en zijn vrouw
Dirk en Dientje van der Ploeg
Vanaf april 1986: Piet en Wietske de Vries-van Sloten (koster van de kerk van 1962 tot 1986)
Huidige eigenaar: H. J. Havenga
Bron: | Groninger Archieven; Y. Botke: Inventaris van de archieven van de hervormde gemeente te Garmerwolde, 1615 - 1964 |
Wandelen door 1834
Deel deze pagina:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)