Dorpsweg 60

School

Gebouwd in oudste gedeelte in 1877 en daarna een paar maal
gemoderniseerd en uitgebreid

Rond 1800 was de tijd voorbij dat de koster aan de kinderen lesgaf. De Maatschappij tot het Nut van het Algemeen had eind 18e eeuw het voortouw genomen om op speciale kweekscholen het vak van onderwijzer tot een echt beroep te maken. Tegelijk werd de mogelijkheid geschapen om buiten de gewone schooltijden op zogenaamde normaalscholen de opleiding voor onderwijzer te volgen. Op deze manier kwamen er goed opgeleide schoolmeesters.

Veel schoolmeesters droegen hun kennis niet alleen op school uit, maar waren daarnaast ook maatschappelijk actief. In Groningen zijn meerdere voorbeelden van onderwijzers die zich op verschillende terreinen zeer verdienstelijk hebben gemaakt. Twee bekende namen op onderwijskundig gebied zijn die van Westers en Rijkens. Hendrik Westers (1752-1821) en R.G.Rijkens (1795-1855), beiden afkomstig uit Garmerwolde, hebben verscheidene schoolboekjes/leermethodes op hun naam staan.

In de archieven wordt reeds in 1599 over onderwijs in Garmerwolde gesproken. ‘s Zomers meer dan ‘s winters want, zoals een schoolopziener in 1808 constateerde, ‘s winters is het ‘opkomen der Schoolkinderen gering vanwege slijkerigheid der wegen en afgelegenheid der woningen’. 

Opmerking: die ‘slijkerigheid der wegen’ had ook tot gevolg dat ongeveer de helft van het jaar de kinderen op maandag met een soort arrenslee naar school werden gebracht en op vrijdag/zaterdag weer opgehaald. De hele verdere week brachten ze dan door bij familie in het dorp.

In 1880 werd bij de nieuwe school een regenbak gemaakt ‘ter verschaffing van deugdzaam drinkwater voor de schooljeugd’ aldus een verslag van de gemeenteraad.

Zie voor meer informatie het jubileumboek “Naar school in Garmerwolde”.